Köyceğiz Gölü’nü bir nehir yoluyla Akdeniz’e bağlayan Muğla Dalyan, tarihi dokuyu bakir doğayla birleştiren özel bir tatil beldesi. Avrupa’nın en iyi plajlarından biri de burada. Soyu tükenmekte olan Caretta Caretta su kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Dalyan İztuzu plajına ev sahipliği yapan belde, tuzlu deniz suyu ile tatlı göl suyunu bir araya getiren Türkiye’deki nadir yerlerden.


 

İztuzu Plajı

Dalyan dendiğinde akıllara gelen ilk yer tabii ki İztuzu plajı… Avrupa’nın en iyi plajları arasında sık sık gösterilen plaj 4.5 km uzunluğa sahip. Teknelerle ya da konforlu dolmuşlarla ulaşabileceğiniz Dalyan İztuzu plajının en önemli özelliği altın rengindeki ince kumları ve bu kumlara yumurtalarını bırakan Caretta Caretta kaplumbağaları. Caretta Caretta’ların dünyadaki nadir üreme alanlarından biri olan Dalyan İztuzu plajı, kaplumbağaları rahatsız etmemek için akşam 20.00 ile sabah 08.00 arasında kimsenin içeri alınmadığı bir yer. Yumurta bırakma döneminde evcil hayvanlar da plaja giremiyor. Plajda yaralı kaplumbağalarının tedavilerinin yapıldığı bir kaplumbağa hastanesi de bulunuyor. Kısacası soyu tükenmekle karşı karşıya olan bu hayvanlara çok büyük özen gösteriliyor ve aynı özenin turistler tarafından da gösterilmesi bekleniyor.

Tuzlu ve tatlı su arasında uzanan ender plajlardan birisi konumunda olan Dalyan İztuzu plajı, Dalyan gezilecek yerler listesinde bir numaradaki yerini her zaman koruyor.
 


Kaunos Antik Kenti

Antik Çağ’da önemli bir ticaret merkezi olan Kaunos Antik Kenti, Dalyan Köyceğiz ilçesi sınırlarında yer alıyor. O çağlarda “Kbid” adıyla anılan kent daha sonra Kaunos adını almış. Dalyan gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alan bu antik kentte kale, surlar, kilise, agora, çeşme, tiyatro ve tapınakları ziyaret edebilirsiniz. Kaunos Antik Kenti’ne Dalyan tekne turları yoluyla ya da Dalyan nehrinde bulunan sandallarla ulaşabilirsiniz.

 


Dalyan Kral Mezarları

Dalyan’ın en büyüleyici manzaralarından birini sunan Dalyan kral mezarlarının yapılış tarihi, MÖ 400’lü yıllara dayanıyor. Eski inanışa göre mezarlar ne kadar yükseğe yapılırsa Tanrı’ya o kadar yakın olurmuş. Dalyan kral mezarlarının da dağ kayalıklarına kazınarak yapılmasının nedeni bu. Cepheleri tapınak şeklinde tasarlanan bu mezarları görmenin iki yolu var: Dalyan tekne turlarına katılarak yanından geçmek ya da merkezden Kaunos’a tekneyle geçtikten sonra biraz tırmanmak.

 


Dalyan Ekincik Koyu

Caretta Caretta’ların yumurtladığı alanlardan bir diğeri olan Ekincik Koyu, doğallığını koruyan eşsiz güzellikleri sayesinde hem karadan hem de denizden gelen pek çok turisti ağırlıyor. Bu koyun bir özelliği de teknelerle Sultaniye, Delibey, Gelgirme gibi kaplıcalara kolaylıkla ulaşım sağlanması. Antik çağlarda Kaunos halkı tarafından da kullanılan Sultaniye Kaplıcaları’nda, romatizma, siyatik, cilt ve kadın hastalıklarında tedaviyi destekleyici özelliği bulunan şifalı sular bulunuyor. Şifa kaynağı olan bu kaplıcalarda çamur banyosu yaparak sağlık dolu bir gün geçirebilirsiniz. Sessizliğiyle ön plana çıkan koyda ayrıca yemek yiyebileceğiniz çok güzel restoranlar da mevcut.


Sülüngür Gölü

Dalyan İztuzu plajına karayolu ile giderken karşınıza çıkan Sülüngür Gölü, doğadaki tüm renklerin mükemmel uyumunu gözler önüne seriyor. Kıyısının bir bölümü çam ormanlarıyla kaplı olan gölde balık kooperatifi tarafından çipura ve levrek yetiştirildiği için çevresinde konaklamaya izin verilmiyor. Ancak gölün tuzlu suyunda yüzerek serinleyebilirsiniz.





 


Radar Tepesi

Radar Tepesi, sadece Dalyan’ın değil Türkiye’nin en güzel manzarasına sahip yerlerinden biri. Dalyan’dan İztuzu’na giderken, varmadan soldan ayrılan yoldan gidiliyor. Çam ormanları arasında kıvrıla kıvrıla uzayan yolla tepeye çıkılıyor. Aracınıza kıyıp, 2 km kadar toprak bir yoldan gitmeniz gerekiyor. Zirveye sadece Jeep Safari araçları çıkabiliyor.

Zirveye varmadan sağda geniş açıklıkta yer alan yer en güzel manzaraya sahip. Muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Kıvrıla kıvrıla uzayan Dalyan Deltası, uzakta Köyceğiz Gölü, kireçtaşı tepeleri arasında Dalyan kasabası, yay gibi uzayan İztuzu Sahili, masmavi Sülüngür Gölü ve Akdeniz ayaklarınızın altında. En nefis Dalyan fotoğrafları çekmek için mükemmel bir nokta. 
 


Kargıcak Koyu

Yerel halk tarafından “Kara Salih”, resmi olarak ise “Kargıcak” olarak adlandırılan şahane bir koy burası. Henüz pek bilinmese de yakın zamanda Ege’nin ünlü koyları arasında yerini alacağa benziyor. Radar Tepesine giden yoldan gidiliyor. Yolu virajlı ve pek de iyi değil ama kesinlikle gitmeye değer. Etrafa serpiştirilmiş evlerin ve ormanın arasından geçip ulaşıyorsunuz. 

Çakıl ve kumla kaplı 200 metre kadar uzayan hoş bir plajı ve plajda hizmet veren çok iyi bir tesise sahip. Denize uzayan bir iskelesi var. Hemen yakınında yer alan enfes küçük bir koy daha var. Bacardi Koyu olarak da isimlendirilen koyda tur tekneleri mola veriyor. Buraya Kargıcak Koyu’ndan yüzerek, kanoyla veya tepedeki patikadan 10 dakikada yürüyerek ulaşılabilir.
 


Köyceğiz Sığla Ormanı

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini ve zenginliğini gözler önüne seren olağanüstü doğal bir orman burası. Anadolu’da yalnızca Muğla coğrafyasında yetişen endemik bir ağaç türü. Rodos ve Kıbrıs’ta da olduğu söyleniyor.

Ağacının gövdesinden elde edilen hoş kokulu reçinesi yüzyıllardır eczacılık ve parfümeride kullanılıyor. Yarayı hızlı iyileştirici bir özelliği var. Köyceğiz’e bağlı Kavakarası Köyü civarında sığla ağacı ormanı var. Dalyan’a araçla sadece 10 dakika kadar uzak. Bisiklet yolları ve trekking rotaları da işaretlenmiş. Araçla patika yollar takip edilerek de gidilebiliyor.


Yuvarlak Çay

Dalyan merkeze uzaklığı sadece yarım saat, Köyceğiz merkeze ise sadece 15 dakika uzak. Köyceğiz Sığla Ormanı ile birlikte rotaya eklenebilir.

Serin sularıyla ünlü Yuvarlak Çay, tam bir sayfiye yeri. Ailecek gelip çay üzerinde kurulmuş çardaklarda günü geçiren, mangal yapan, soğuk mu soğuk çayda yüzenler var. Çay üzerine asılı salıncaklarda fotoğraf çekmek bir Yuvarlak Çay klasiği. Yuvarlakçay Yeşil Vadi ve Yuvarlakçay Botanik Garden Restoran en çok sevilen yerler. Haftasonu oldukça kalabalık, mümkünse hafta içi veya öğleden önce gitmeye bakın.


Sultaniye Kaplıcası

Köycegiz Gölü’nün güney batısında, Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcası, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcası. Dalyan’a 4 kilometre uzaklıkta, araçla veya tekneyle gidilebiliyor. 39 derece sıcaklıktaki su kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içeriyor ve romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor. İki adet kapalı kükürtlü, bir de açık havuz var. 

Vücuda sürülen çamur, yaklaşık 45 dakika bekletiliyor ve sonrasında kuruyan çamur deriyi geriyor, gözenekleri temizliyor. Duşlarda çamur temizlendikten sonra diğer kaplıca havuzuna giriliyor. Yöre halkı çamur banyolarının insanı on yaş birden gençleştirdiğini söylüyor. Kaplıcanın Kaunoslular tarafından bundan 2000 yıl önce kullanıldığı biliniyor. Dalyan’dan kalkan tekneler misafirlerini çamur banyolarına, ılıcalara götürüyor. Ekincik Koyu’na giderken yol üzerinde bulunuyor.
 


Toparlar Şelalesi

Yaz aylarında şelaleleri sevmeyen yoktur. Doğal manzarası ve rahatlatıcı sesiyle, yazın sıcak günlerinde, buz gibi şelaleler en çok gidilen yerlerden. Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde kalan şelaleye, Muğla yolundan ayrılan toprak yoldan ilerleyerek yaklaşık 15 dakikada varabilirsiniz. Rahatça yüzebileceğiniz gölde serinleyip, şelalenin serin havasında soluklanabilirsiniz.